Подходящата храна според древната ведическа система включва цветове, аромати, вкусове, текстури и т.н., които освен, че съдържат всички необходими хранителни вещества, имат свойството да успокояват сетивните ни органи. От интересни текстове тук http://ayurveda.newage.bg/хранене-според-аюрведа научаваме, че Аюрведа не одобрява използването на животинско месо в диетата, както и консумацията на кафе и алкохол.
Билките и подправките играят жизнено важна роля в диетите и рецептите на Аюрведа.
Древната индийска система препоръчва билките да се консумират преди хранене, по време на хранене и след хранене. Те улесняват храносмилането и помагат за усвояването на храната, поради способността им за транспортиране на лечебната и хранителната стойност на храната в нашите тъкани, клетки и органи. Билките също така изчистват организма от токсини.
Според Аюрведа яденето на един лимон преди храна повишава апетита, а дъвченето на семена след хранене улеснява храносмилането и прави дъхът ни по-свеж. Най-добрият начин за консумиране на подправки е след като са преминали термична обработка.
Аюрведа подкрепя включването на всичките шест вкуса: сладко, солено, кисело, горчиво, стипчиво, пикантно във всяко хранене. Тези препоръки водят до по-бързо асимилиране продуктите, предотвратяване на болести, повишаване на имунитета, подобряване на съня и концентрацията, поддържат младостта и високи количества на енергия, сила и издържливост.
Аюрведа препоръчва различни типове храни за различните видове тела. Ако искаме да водим по-дълъг и здравословен живот, лишен от болести, то трябва да следваме именно тези принципи. Древната индийска система препоръчва храни, базирани на дошите на всеки човек и типа храна, подходящ за всеки тип тяло.
Следва да се спрем на някои препоръки от Аюрведа за подобряване на хранителните навици и общото здравословно състояние, също балансиране на дошите:
· Човек винаги трябва да консумира варени храни и да избягва суровите
· Единствено плодовете и салатните зеленчуци могат да се ядат сурови
· Консумираната храна не бива да е нито много топла, нито много студена
· Аюрведа препоръчва изварата да се консумира след тежко хранене, защото улеснява храносмилането
· Храната трябва да се дъвче бавно, с наслада
· Преди всяко хранене трябва да си измием ръцете, краката и лицето
· Трябва да има 3 часа между храненията
· Препоръчително е да имате по-обилен обяд, но лека вечеря
· Приемът на храна трябва да се ограничи до 2/3 от обема на стомаха
Добре е да се избягват следните хранителни комбинации:
· Никога не яжте едновременно мляко и месо
· Храни, съдържащи скорбяла като картофите и плодовете не бива да се консумират заедно