Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2013 08:39 - Правилно хранене според Аюрведа
Автор: newagebg1 Категория: Други   
Прочетен: 334 Коментари: 0 Гласове:
0



Според Аюрведа, хранителните нужди на всеки човек са различни и специфични, следователно всеки подлежи на различна диета.  Превръщането на храната в хранене се нарича „агни”. За предпочитане е вегетарианската диета. Според Аюрведа тя трябва да съдържа голямо количество зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и такива, богати на фибри, защото те осигуряват енергия и помагат на човек да поддържа доброто си здраве.

Подходящата храна според древната ведическа система включва цветове, аромати, вкусове, текстури и т.н., които освен, че съдържат всички необходими хранителни вещества, имат свойството да успокояват сетивните ни органи. От интересни текстове тук http://ayurveda.newage.bg/хранене-според-аюрведа  научаваме, че Аюрведа не одобрява използването на животинско месо в диетата, както и консумацията на кафе и алкохол.

Билките и подправките играят жизнено важна роля в диетите и рецептите на Аюрведа.

Древната индийска система препоръчва билките да се консумират преди хранене, по време на хранене и след хранене. Те улесняват храносмилането и помагат за усвояването на храната, поради способността им за транспортиране на лечебната и хранителната стойност на храната в нашите тъкани, клетки и органи. Билките също така изчистват организма от токсини.

Според Аюрведа яденето на един лимон преди храна повишава апетита, а дъвченето на семена след хранене улеснява храносмилането и прави дъхът ни по-свеж. Най-добрият начин за консумиране на подправки е след като са преминали термична обработка.

Аюрведа подкрепя включването на всичките шест вкуса: сладко, солено, кисело, горчиво, стипчиво, пикантно във всяко хранене. Тези препоръки водят до по-бързо асимилиране продуктите, предотвратяване на болести, повишаване на имунитета, подобряване на съня и концентрацията, поддържат младостта и високи количества на енергия, сила и издържливост.

Аюрведа препоръчва различни типове храни за различните видове тела. Ако искаме да водим по-дълъг и здравословен живот, лишен от болести, то трябва да следваме именно тези принципи. Древната индийска система препоръчва храни, базирани на дошите на всеки човек и типа храна, подходящ за всеки тип тяло.

Следва да се спрем на някои препоръки от Аюрведа за подобряване на хранителните навици и общото здравословно състояние, също балансиране на дошите:

·   Човек винаги трябва да консумира варени храни и да избягва суровите

·   Единствено плодовете и салатните зеленчуци могат да се ядат сурови

·   Консумираната храна не бива да е нито много топла, нито много студена

·   Аюрведа препоръчва изварата да се консумира след тежко хранене, защото улеснява храносмилането

·   Храната трябва да се дъвче бавно, с наслада

·   Преди всяко хранене трябва да си измием ръцете, краката и лицето

·   Трябва да има 3 часа между храненията

·   Препоръчително е да имате по-обилен обяд, но лека вечеря

·   Приемът на храна трябва да се ограничи до 2/3 от обема на стомаха

 

Добре е да се избягват следните хранителни комбинации:

·   Никога не яжте едновременно мляко и месо

·   Храни, съдържащи скорбяла като картофите и плодовете не бива да се консумират заедно



Тагове:   аюрведа,


Гласувай:
0




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: newagebg1
Категория: Други
Прочетен: 4370
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930